Jaké to je být pro člověka člověkem?

Zdravím vás, moji milí, opět a zas. Po delší době bych vám chtěla představit nové vyhodnocení nového výherního dotazníku. Na jeho vytvoření a vyhodnocení jsem pracovala s vítězkou soutěže - Mončou Malachovou, která měla prostě suverénně nejlepší návrh, tímto ještě jednou gratuluji. Toto téma mě prostě chytlo, hned po přečtení návrhu jsem měla takový pocit, že výherní návrh je už na světě. Výsledky jsou až překvapivě zajímavé a tímto článkem se stávají dostupné i vám. 

Celkové údaje o respondentech  
Dotazník vyplnilo celkem respondentů: 55
Ženy: 47
Muži: 8
Průměrný věk: 20,3 let

 

1. otázka: Co podle vás dělá člověka člověkem?
Přiznám se, že výsledky u této otázky jsou dle mého očekávání. I já patřím k těm 51 %, kteří si myslí, že člověka člověkem dělá schopnost citu. Vím, že se v tomhle s Mončou lišíme, ale já osobně si nemyslím, že člověk je jediný tvor se svobodnou vůlí, schopností myslet... Když si to převedu třeba na psa, také má schopnost myslet a uvažovat, ale v rámci svých možností. Můžou si myslet co chtějí, stejně tak, jako my, ale činy obou tvorů jsou omezeny jakýmisi sankcemi. Tedy, nemyslím si, že člověk je jediný schopný citu, ale... Já jsem člověk, který prožívá city pozitivní i ty negativní. A potřebuji je dát najevo víc než to, nad čím uvažuji. Tak nějak si s citem spojuji lásku a schopnost milovat, a to je pro mě strašně důležité.
 
2. otázka: Jak byste nejlépe definovali (popsali) lidstvo - z pohledu:

Obě jsme předpokládaly, že se nejlépe budeme definovat z psychologického pohledu. I přesto, že je naše mysl komplikovaná, lidé ji dokázali nějakým způsobem rozluštit. Z biologického pohledu jsme prostě živočišný druh, primáti, nic víc, nic míň. Z historie bych nás nejlépe nepopsala, protože se neumíme naučit z chyb, které jsme v minulosti udělali. A na této planeté jsme jen hosté...
"Jako puzzle. Každá dílek je jiný a přitom stejně důležitý pro celkový obraz. Takže asi bych tohle všechno nějak zkloubila."       
3. otázka: Do jaké míry nás ovlivňuje naše historie?
Možnost %
Dost    36,4 
Přiměřeně 45,5 
Málo 18,2 

Podle mě lidé zapomínají na to, co lidstvo jako takové prožívalo v dávných i blízkých dobách. Žijí teď a tady a moc si neuvědomují chuť minulosti, takže za mě málo. Děláme ty stejné chyby, bojujeme za to stejné... Proč?

4. otázka: Jaká je podle vás lidská společnost?
Je opravdu smutné, že pouze 1 člověk si myslí, že lidská společnost je v pořádku. Z mého pohledu na světě existuje jakási rovnováha, proto si myslím, že idealisté se své vysněné společnosti prostě nedočkají. Takže se dá říct, že je tak nějak v pořádku, že i společnost má klady a zápory. Nebo spíše, co nemá zápory? Znáte něco, co je prostě dokonalé? Co nemá opravdu žádnou nevýhodu, negativum? Ale moc bych si přála, aby se ten poměr nedostatků trošku zmenšil. Každá maličkost se počítá a mrzí mě, že někteří lidé na společnost nadávají, ale neuvědomují si, že i oni jsou její součástí a že jediný, kdo to může změnit, jsme my...
 
5. otázka: Který nedostatků společnosti je podle vás nejvýznamnější?
Jak napsala Monča, lidé komunikují s ostatními, aby řekli svůj názor, ale ne proto, aby si vyslechli názor toho druhého. 
Rozdíl mezi chudými a bohatými je přirozený, opět ta rovnováha. I ten konzum se na dnešní společnosti hodně projevuje, čím víc lidé mají, tím víc chtějí. Ta chuť něco vlastnit, nejlépe něco, co je "in," je stále větší a ti, co jí odolávají, jsou považováni za blázny.
 
"Vidím lidi, ale nevidím lidskost."    
6. otázka: Máte nějaký nápad, jak problémy ve společnosti řešit?
Z odpovědí vyplývá, že lidé to zahazují ještě před tím, než něco zkusili, převládá negativní postoj. Já osobně si myslím, že stačí to, abychom chtěli, alespoň většina. Vždycky bude někdo proti. Ale musíme začít u sebe a nespoléhat na to, že naše problémy vyřeší nějaká aplikace, program a cokoliv jiného. Musíme chtít my. 
 
"Každý by měl začít řešit problémy sám u sebe, zvláště to co se mu nelíbí na druhých. Pak se může stát vzorem svého chování pro druhé, které může inspirovat také k lepšímu jednání a chování."    
"Hlavní problém vidím nevědomost a že je klíčová změna školství (hlavně základní školy a školky, protože tam jsou děti nejvíce ovlivnitelné). A také že je potřeba dostupnost kvalitního vzdělání." - Mončín názor     
7. otázka: Které z pozitiv naší společnosti je nejvýznamnější?

"Ani jedna z těchto možností není stoprocentní. Nejvýznamnější je prostě život. To že fungujeme jak fungujeme. Že nám v žílách proudí krev, pracuje mozek a všechny tyhle věci. To je pro mě nejvýznamnější pozitivum. Život."    

8. otázka:  Představte si, že byste měli možnost spolu s dalšími lidmi vytvořit někde ve vesmíru nový stát a mohli byste tento stát spravovat. Jak byste si ho zařídili? Na co byste kladli největší důraz?
Asi bych začala s tím, že by bylo jednotné náboženství a jednotná barva pleti, protože to je trvalým největším problémem. Možná, že vás napadne, že je to až diskriminace a že každý má možnost si vybrat, ale vemte si to tak, že pokud by lidé nepoznali různorodost víry a barvy pleti, tak by je ani nenapadlo, že je to diskriminace nebo něco podobného...
 

Mončin názor:

"Svůj stát bych založila na principu rovnosti a přirozené diferenciace. Vysvětlím. Lidé by se jen řídili přirozenými platnými zákony celého vesmíru. Považovali by se za sobě rovné, tak jak tomu opravdu je. Zároveň by si ale uvědomovali svou výjimečnost. 

Už u malých dětí by si rodiče všímali toho, o co mají zájem. Dostali by například širokou škálu hraček (ne stylem holky si hrají s panenkami, kluci s autíčky, děti by měli možnost si vybrat) a sledovalo by se, po které hračce dítě sáhne. Potom by děti nastoupili do školy, kde by dostali možnost projevit sebe sama a ujasnit si, co je baví a v čem vynikají. Zrušila bych jakékoli známkování, protože je to motivace strachem. Děti by byly ve škole vyslechnuty, nikdo by je nezařazoval do škatulek lepší, horší. 

Potom by si na základě toho, pro co mají vlohy a co je baví, zvolili práci. Ale práce zedníka by měla naprosto stejnou hodnotu jako práce vědce. Protože každý zkrátka umí něco jiného, nelze říct, co je lepší a co horší. Tím pádem by ztrácely význam peníze, protože by si byly různé činnosti navzájem rovnocenné. To je přirozená diferenciace. Takto by zanikla jakákoli hierarchie, byly by tu stále vedoucí a podřízení, ale vedoucí by byl zkrátka jenom ten, kdo umí lépe organizovat, podřízený jen ten, kdo je rád veden, nebyla by mezi nimi hierarchie, pouze respekt a schopnostem toho druhého."     

"Na to, aby všichni lidi byli na stejné úrovni...nikdo ne bohatší nikdo chudší! Žádný rasismus"

9. otázka: Jaké má člověk místo v přírodě?
Dle mého názoru jsme tu jen hosté na krátkou dobu oproti době, jak je naše planeta stará. Jsme jakýmisi parazity, co přírodě nic nepřináší. Příroda je tak kouzelná, že by se bez nás obešla a možná, že by to pro ni bylo jednodušší. Ale my bychom nez ní nebyli. Jsme na ní závislí, ale ona je vládkyní, královnou, co skrývá nespočet tajemství, které si nechává pro sebe. A s tím já souhlasím, protože si myslím, že některé věci mají být člověkem prostě utajeny.
 
10. otázka: Jaký máme na přírodu vliv?
Možnost    %
Zanedbatelný 5,5 
Střední 10,9
Velký 83,6

Máme možnost jí pomáhat, ale spíše jí ubližujeme. Ale myslím si, že příroda je tak velká, že nedovolí, abychom ji někdy zničili...
 
11. otázka: Máme nějakou zodpovědnost za přírodu, rostliny, zvířata a naši planetu?
Možnost %
Ano 83,6
Možná 12,7
Ne 3,6
Nejsem si jist 0

Jak už jsem uvedla, určitou zodpovědnost máme, ale tu největší měla, má a vždycky bude mít příroda sama.
 
12. otázka: Může podle vás člověk zničit planetu Zemi?
Možnost %
Ano 87,3
Ne 12,7

Moc se mi líbí Mončin názor a proto si zde našel své místo :)

"Podle mého názoru Zemi zničit nemůžeme. Každá planeta, vlastně celý vesmír, má jakýsi „pud sebezáchovy“ a zničí nás, než mi zničíme ji. Souvisí to s tím, že my Zemi potřebujeme, ale ona nepotřebuje nás. Neuvědomujeme si, že jsme součástí obrovského systému, který, když to řeknu trochu přehnaně, vadné části likviduje, tak jako tělo likviduje zmutované buňky.

13. otázka: Jsme podle vás ve vesmíru sami?
Možnost %
Ano    7,3
Ne 70,9
Nejsem si jist 21,8

Neumíme dokázat, že tu jsme sami, stejně tak jako neumíme dokázat opak. Tohle je jedno z těch mnoha tajemství, které si svět před člověkem chrání... Otázkou je, jestli nám bude tajemství někdy odhaleno. Já si myslím, že ano, a budeme se divit...

"Jsme jedni z mnoha. Obyčejní tvorové na obyčejné planetě v obyčejném vesmíru." - Mončin názor    

14. otázka: Umíte si představit evolučně vyspělejšího tvora?
Možnost %
Ano 50,9
Ne 14,5
Jen obtížně 34,5

Já si to prostě představit nedovedu. Ani si nedovedu představit nás v pokroku evoluce, jak se budeme vyvíjet dál, podle mě jsme prostě na vrcholu
 
15. otázka: Pokud by na Zemi přiletěli mimozemšťané, co by jim podle vás přišlo na lidech nejzvláštnější? Co myslíte, že by se o lidském druhu učili mimozemšťané ve svých školách?
"Prečo ničíme niečo, čo nám dalo život, to by bolo urcite nepochopiteľné."    
"Podle toho z jak vyspělé civilizace by tito mimozemštané byli, vyspělejší by asi nemohli pochopit proč jezdíme auty, proč máme mobily, proč jíme a proč fyzicky pracujeme, když pro ně tyto hmotné věci nejsou nezbytné. Méně vyspělí by asi nechápali nic z toho co je pro nás normální, možná bychom se shodli na přijmu potravy a to kdoví jestli."    
16. otázka: Vidíš v lidské existenci nějaký smysl?
V lidské existenci smysl rozhodně vidím, ale spíše se zaměřuji na to, co tu zanechám já. Chci tu nechat něco, na co budou mí (naši!) děti pyšní a hrdí. Chci, aby mí pravnuci věděli něco o životě své prababičky. Chci, aby i po mém odchodu na světě zůstal nějaký zlomek mého já. A věřím tomu, že se to povede.
 
17. otázka: Vážíš si toho, že jste člověkem?
Možnost %
Ano 90,9
Ne 0
Nevím 9,1

Já jsem na to pyšná, stejně tak jsem pyšná na to, že jsem žena. A chci být dobrým člověkem...

18. otázka: Máte něco k tématu? Napište to!
"Každý se vyvíjí, zrnko prachu, molekula vzduchu, zvířata, člověk, planeta i celý vesmír, každý svým tempem, individuálně, podle svých voleb a schopnosti překonání svých vlastních hranic. Vše co se vyvíjí je do jisté míry závislé na vývoji probíhajícím v nejbližším okolí i ve vzdálených světech a vzájemně spolu souvisí, takže se v určitém bodě vždy protíná a ovlivňuje. Nikdo a nic není zanedbatelné, každý má svou cenu a své nepostradatelné místo stejně tak pouhé zrnko prachu jako vysoce oduševnělá idea."    
"Dělej, co dělat máš, chovej se, jak ti morální kodex uvnitř napovídá, tak aby ses nemusel stydět za to, že jsi člověk."    
Můj závěr   
Nebudu tady psát to, co bychom měli dělat proto, abychom se posunuli lépe. Jen chci říct to, že bych si přála, aby na světě panovala rovnováha a vyváženost. Aby lidé za své přínosy byli odměněni, abychom si vážili své existence... Mějte se rádi.
 
Mončin závěr
Přestože si mnozí lidé myslí, že je se problémy ve společnosti nelze dost dobře řešit, stále si uvědomujeme pozitiva naší existence. Chceme se vyvíjet dál, jsme hrdí na své lidství…A dokud budeme mít pro co žít, dokud si budeme všímat pěkných věcí kolem sebe, bude mít náš život i existence celého lidstva smysl.
 
Děkuji všem, co si článek dočetli až dokonce i přes jeho délku a taky těm, kteří si udělali čas a dotazník vyplnili. A ještě jednou děkuji Monči za bezkonkurenční téma a ta výbornou spolupráci! :)
 
Vyjádřete se k tomu, co z výsledků vyplynulo. Objevil se tu váš názor? Je zde něco, s čím nesouhlasíte? Řekněte to!!!
 
A pokud ještě nejste na FB stránce blogu a chcete vidět novinky jako první, tak učiňte zde → www.facebook.com/Baauuublog
 

 

 

 

 

 

 

Vaše názory

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

KONTAKTY
                                                                                             Chcete se na něco zeptat? Máte návrh na dotazník, článek? Chcete 
 www.facebook.com/Baauuublog                                           něco zlepšit? Máte zájem o spolupráci? Kontaktujte mě!