Česká blogová sféra, aneb nic není jednoduché

Zdravím vás, moji milí. Před chvílí jsem se vrátila z "rychlochůzování," kdy jsem se definitivně rozhodla napsat tento článek. Možná, že tím někoho z vás nepotěším, zejména bloggery, jelikož se jedná poněkud o kontrovérzní téma. Dnes se chci bavit o o české sféře bloggerů. Na naši sféru mám vyhrazený názor, který vám chci představit v tomhle článku...

Obrovskou výhodou dneška je jednoduchost v založení blogu. Prakticky stačí pár kliknutí, vyplnění údajů a vymyšlení názvu. Po splnění uvedených kroků už existuje jakýsi odkaz, pod kterým vás kdokoliv kdekoliv najde. Tak máte základ, na kterém můžete stavět a budovat si svůj svět, ve kterém se fantazií meze nekladou. Podle mě by blog měl být jakýmsi odrazem autora, něco jako zrcadlo. Tímto se dostáváme ke věci, které si na blozích všímám a z které nejsem vůbec nadšená.

Jak už jsem uvedla, blog by měl být odrazem autora. Proto mě mrzí, když čtu nějaký článek, který to v sobě prostě nemá. Nevím, jak jinak to mám říct, prostě nemá šmrnc. Nemá nic, co by mě donutilo ten článek třeba číst dále. Jedná se zejména o recenze... Někdo vzal obyčejný balzám na rty, udělal mu kulatý tvar a dal mu pozdější legendární jméno "EOS," což byl absolutní boom v kosmetice, který se projevil i u bloggerek. Recenze typu "Tento bálzám je boží, nádherně voní a koupila jsem ho ve slevě" mě doženou k myšlenkám, proč. Proč tohle vůbec někdo píše, když článek neřekne nic víc, co o produktu všichni veřejně vědí. To stejné u recenzí knih. "Jamie je bůh, je prostě dokonalej a už se těším na další díl." Řekne vám tento typ recenze něco o knize? Uděláte si po přečtení této recenze obrázek o knize a půjdete si ji koupit?...

Už výše jsem narazila na beauty blogy. Tohle je oblast, která je snad nejrozšířenější a která zabírá největší zlomek čtenářů a je mi z toho trošku smutno. Promiňte, ale podle mě není nic těžkého na tom koupit si pleťovou vodu, opsat její složení, nafotit ji ze všech stran a napsat pár dojmů. O to více si vážím těch bloggerek, které i něco tak obyčejného, jako je pleťová voda, dokáží popsat, dokáží vám říci jejich dojmy a zkušenosti, dokáží vám předat svou zkušenost a dají vám možnost si třeba udělat svůj vlastní názor. Ovšem, tyto opravdové beauty bloggerky tvoří maličký zlomek... 

S beauty blogy se nám prostě rozrthl pytel...

Další věc, která mě fakt štve, je jakási nedoceněnost. Pokud někdo blogy sledujete alespoň trošku podrobně, určitě jste si toho všimli. Nacházím blogy, kterých není zrovna málo, které by si zasloužily větší pozornost. Mrzí mě, když narazím na článek, ze kterého jde cítit osobitost, ze kterého na vás dýchají ty hodiny tvoření, to úsilí, které blogger musel vydat při psaní a článek je bez ohlasu. Tak se alespoň ozvu já a napíšu svůj názor, článek třeba ohodnotím a věřím, že to autorovi udělá alespoň trošku radost.

Neméně důležitou součástí blogu je pravopis. Ať chceme nebo ne, jsme Češi mluvící češtinou, ke které se váží někdy i složitá pravidla. Naprosto chápu, že někdo tato pravidla může ovládat více, někdo méně, že se někdo třeba přepíše. Vždyť jsme jen lidé. Ale když narazíte na blog, kde je hrubek více, než-li hvězd na obloze, je vám z toho trošku ouzko. To stejné velká písmena, která jsou nedělitelnou podmínkou pro správný styl psaní. Článek bez chyb nabere hned jiných, větších, rozměrů. A to nejměnší, co pro to můžeme udělat, je články po sobě kontrolovat! :) Možná, že to bude znít přehnaně, ale časté pravopisné chyby vnímám jako prznění jinak nádherného českého jazyka.

Mít blog je jednoduché, mít dobrý blog je těžší. Využijte toho, že vlastníte jeden z miliardy odkazů na internetu a naložte s tím nejlépe, jak umíte. S blogem máte neomezené možnosti a byla by škoda jich nevyužít. Kašlete na to, co u blogů vede, co čtenáři číst chtějí. Pište to, co chcete psát, čtenáře si to vždy najde. Jak už jsem naznačila, kvalita blogu se nepoznává podle počtu pravidelných čtenářů... A vy, co cítíte, že jsem o vás psala v nedobrém slovasmyslu, není nic jednoduššího než to zlepšit. Než začít od znovu a zapracovat na tom, co máte. Určite je vám jasné, že jsem nikoho nechtěla urazit. Jen vyjadřuji a obhajuji svůj názor... Ještě bych vás chtěla poprosit, nebuďte slepí a vnímejte tu rozmanitost, co vám české blogy nabízejí. Myslete na to, že pro autora je důležitá zpětná vazba. Jakákoliv. Co si myslíte vy? Jak vnímáte českou bloggerskou sféru vy? Napište to!

 

Vaše názory

Re: :)

Pokud napíšeš podobný článek, věřím tomu, že kopírovat nebudeš, prostě a jednoduše máš stejný názor, jako já, ne? :) Děkuji :)

Re: :)

Jo, protoze jste trapn

Názor

Ahooj, moc pěkný článek. :)
Beauty blogy vůbec nečtu, protože se nemaluju, takže mi to přijde zbytečné číst. Na durhou stranu je asi fajn psát recenze o těhle věcičkách, protože lidé se pak lépe rozhodnou, co si koupí a jestli jim to stojí za to. Pak je tu ale zase problém, že i přesto, že se to druhým líbilo, tak tomu dotyčnému, co si to koupil, zase ne. Haha?! :D :)
S tím odrazem autora v blogu máš pravdu. Mám ráda lidi, kteří píšou fakt z duše, dávají do něho pocity, až to na tebe úplně dýchá a ty se do toho článku ponoříš a prochází tebou autorovy pocity. Ne, že bych si tu chtěla dělat reklamu, ale aby si věděla, jak moc to znám s tím odrazem, tak na blogu tě hned přivítá mých pár slov, o čem je můj Blog. :)
S pravopisem souhlasím, a přesto jsem líná si ten článek číst po sobě a když ho pak vydám, tak tam postupně nacházím hrubky a rychle je jdu změnit... a takhle to dělám několikrát!! Jsem strašná! :D :)
Zpětná vazba je celkem důležitá. Pokud chceš mít známý blog, tak je taky fajn aspoň občas napsat komentář na jiné blogy, aby si toho lidé všimli a klikli na tvůj blog. Víš, jak to myslím? :)
Moc pěkný článek!

www.forestsilence.blog.cz

Re: Názor

I když si po sobě čtu článek, taky se mi někdy stane, že až postupem času tam nacházím nové chyby, které jdu okamžitě opravit :D S těmi recenzemi je to sporné, každému vyhovuje něco jiného, ale nějaký obrázek ti dobrá recenze určitě dá. Já komentuji hodně to, co čtu, ale hlavně kvůli vyjádření názoru. Ale to víš, že tam taky někdy zmíním i svou adresu blogu. Na tvůj kouknu! :)

Re: Re: Názor

S tím vyjádřením názorů jsem to tak myslela. Když to tak čtu po sobě, tak to vyznělo, že do komentářů napíšeš jenom Pěkný článek, hodíš tam svůj blog a je to. :)

Reakce

Nazdárek,
vlastně s tebou vesměs souhlasím. Nemám v lásce beauty blogy - je jich moc a navíc mně kosmetika nic moc neříká. Zcela určitě, ale miluji názorové blogy - ať už jde o typ článku jako je ten tvůj nebo o recenze (musí být kvalitní). Také mám ráda blogy zaměřující se na umění a je jedno jestli literární, malířské, fotografické nebo úplně jiné.
Co se týče pravopisu. Já osobně si myslím, že mi pravopis docela jde. Jen tedy mám občas problém trefit čárku na to správné místo ve větě popřípadě na ni pro jistotu zapomenu úplně. Nemám ráda pravopisné chyby, které se týkají i/y a mně/mě ostatní chyby dokáži skousnout. :)
Určitě mě tvůj článek donutil zapřemýšlet nad vlastním blogem a i nad tím, proč vlastně některé velmi kvalitní blogy jsou nedoceněné.

https://gabux-creativity.blogspot.cz

Re: Reakce

Opět děkuji za názor. Jsem moc ráda, že se mnou někdo souhlasí :) Ano, čárky jsou jedno velké zlo, já mám to štěstí, že je píši dá se říct automaticky. Neber to prosím nějak špatně, ale píšeš, že nemáš ráda chyby v mě/mně a v první větě to bije do očí, ale chápu, že ses mohla přepsat :) A opravdu to neber špatně, prostě mi to nedalo a musela jsem to napsat :D Taky se ráda podívám na umělecké blogy, zejména na fotografické, kterých tady u nás moc není...

Píši, píši :))

Osobně také nemám ráda beauty blogy... a také blogy s outfity. Člověk si uloží pár obrázků oblečení, udělá z toho outfit a konec, ale co ten článek má za smysl? Líbí se mi osobité blogy, blogy s fotkami, kdy člověk sdělí své zážitky či zkušenosti, také mám ráda blogy s radami a knihami, ale recenze na knihy, ale musí tam být spíše podrobný názor na knihu, co se líbilo, než jen opsán děj a toť vše. Někteří majitelé blogů neumí absolutně pravopis a to tak bije do očí, že se to ani někdy ten článek nedá číst, ale bohužel s tímto se setkáváme různě a často nejen na blogech, ale i chyby jsou v knihách... někdy ty blogy, které stojí za čtení, nejsou doceněni... a tak to bohužel je :( tvůj článek se mi líbí a stojí za popřemýšlení nad vlastním blogem :))

Karamelka
lucinciny-pribehy.blog.cz

Re: Píši, píši :))

Děkuji za názor, jsem ráda, že ho máš podobný jako já. A ano, s těmi outfity taky souhlasím, jen jsem je zapomněla zmínit ve článku. To je možná ještě jednodušší, než s tou kosmetikou. Na blog zavítám! :)

Přidat nový příspěvek

KONTAKTY
                                                                                             Chcete se na něco zeptat? Máte návrh na dotazník, článek? Chcete 
 www.facebook.com/Baauuublog                                           něco zlepšit? Máte zájem o spolupráci? Kontaktujte mě!