Anorexie - hezké holky nejí. Příběh Jany.

Zdravím vás, moji milí, u speciálního článku. Tento článek není vytáhnutý z klasického šuplíku, je prostě jiný, odlišný, kapitola sama o sobě. Taky jste si všimli té dnešní podělané fitness éry? Upřímně, už se mi to sakra protiví. Lidé, co chodí do fitka proto, aby nebyli mimo proud, aby si mohli udělat fotku na Instagram, aby nebyli jiní. Popisky u fotek svalnatých postav naprosto ironické, srážející samotnou osobu, jen proto, aby jí ostatní psali "to není pravda, jsi krásná, čičííííí :* " Obdivuji lidi, co si za tím jdou, co se nenechají ovlivňovat a co to dělají pro sebe, ale leze mi krkem celá éra svalovců, kozatých holek s culíkama a obrovským tlakem, co je kladen na všechny. Ono to taky nemusí být procházka růžovou zahradou, může to zajít až za meze. Místo daleko za hranicemi se nazývá Poruchy Příjmu Potravy. Tento článek, report, se zaměří na mentální anorexii. Zpověď ženy, která si prošla trnitou cestou anorexie. Pojďme se podívat na příběh, který napsal sám život.

#tojsouspeky #noabs #jetonicmoc #nopainnogain #fitorfat #workout #gohard -_________- nesnáším.

Emotikona smile

Jmenuji se Jana.
Jmenuji se Jana, je mi 26 let. Svůj boj s poruchami příjmu potravy jsem vyhrála, když mi bylo 21 let, do té doby jsem se v tom od 13 let plácala. Měřím 160 cm a vážím asi 58-59 kilo,  v době nemoci jsem měla i 38 kg. V 17 letech jsem byla hospitalizovaná v léčebně těmto poruchám určené. Musela jsem přerušit rok školy a léčba mi stejně nepomohla. Musela jsem si sama přiznat, že mám problém, přijmout to jako fakt a chtít to změnit, do té doby se mnou nehnulo ani "stádo volů."
A jak to vůbec začalo? Do problému jsi se dostala sama, nebo tlak okolí, něco jiného?
Asi všechno dohromady. Začalo to v pubertě, kdy jsem se začala "měnit", přišla jsem si odporná a srovnávala jsem se s kamarádkami a bohužel pro mě to to byly pěkné štíhlé holky, po kterých se kluci otáčeli. Chtěla jsem se také líbit a marně jsem si nalhávala, že pokud budu také štíhlá, tak se zalíbím. Hodně mě také ovlivnilo to, že jsem z rozvedené rodiny, naši se rozvedli, když mi bylo 6 a i když jsem tátu navštěvovala, chyběl mi. Máma byla chladná, bezcitná, jen samé zákazy a příkazy a žádné city. Často střídala partnery. Prostě jsem si najednou přišla zbytečná, hnusná, tlustá, nezajímavá. Vzhlédla jsem se v tom, někdo bere drogy, někdo jede metal, emo, gothic  a podobné styly....já holt chtěla být twiggy.
* Twiggy - veřejně známá britská modelka s krátkými vlasy, dlouhými řasami, má velké oči a vyhublou postavu. Ikona módy, co "rozjela" módu alá kost a kůže v 60. letech.
Co emocionální stav v té době? Jak jsi se cítila? Jak jsi vnímala sama sebe? 
Tělo se v pubertě měnilo, cítila jsem se nesvá, jakoby v jiném těle. Nelíbila jsem se sama sobě, nesnášela jsem se, vše jsem na sobě kritizovala, nebylo nic, co bych dokázala na sobě pochválit. Byla jsem náladová, přecitlivělá a doslova emočně labilní. Jakoukoliv negativní kritiku od okolí jsem si brala straně osobně. Cítila jsem se nesvá a nejistá sama sebou. Nikam jsem nezapadala a toužila jsem po uznání, tak jsem se alespoň dobře učila, byla vždy nejlepší ze třídy a tím si "honila" ego.
 
Takže jsi chtěla být alespoň v něčem nejlepší, v učení...  A jak vypadal tvůj jídelníček?
Byla jsem perfekcionista...Jídelníček byl odjakživa tragédie...Nesnídala jsem, svačiny jsem měla také o ničem, většinou nějaký jogurt nebo tak, nepila jsem celý den ve škole, ale to jen proto, že na to máma vůbec nedbala, nestarala se nijak zvlášť, chodila jsem do jídelny na obědy, kde se to nadalo jíst, vždy jsem měla tendenci se dojídat doma, v pubertě mi začalo chutnat a při učení mi pomáhalo něco chroupat, nebyla jsem nikdy tlustá, ale začala jsem se srovnávat, takže jsem si tlustá přišla. Večeře většinou podle toho, co jsem si vzala z lednice. Máma moc nevařila, jen o víkendu, jsme se sešli u oběda, který uvařila. Takže jídelníček chaos.
 
Uvědomovala sis to? Věděla jsi, že to, co děláš pro tebe a pro tvé tělo není dobré? Nebo jsi si myslela pravý opak?
Zpočátku jsem si nechtěla uvědomovat rizika, myslela jsem, že to mám pod kontrolou... Je to stejné jako u feťáka... Jenže se z toho stal zvyk, spíše zlozvyk a začala jsem se chovat jako závislá... Stejně jako ten feťák, jenže postupem času se začaly projevovat negativní dopady mé nemoci a už jsem si to začala postupně uvědomovat. Ale stále mě nic nepřesvědčilo a touha po štíhlosti byla stále obrovská.
 
Předpokládám, že když to u tebe trvalo 8 let, že jsi se sama sobě líbila... Je to tak?
Ze začátku jsem se sama sobě líbila, líbilo se mi, že jsem hubla a okolí si toho všímalo, když už naráželi na to , že jsem hubená až příliš, lichotilo mi to, měla jsem zkreslené vnímání sebe sama. Spokojená jsem se sebou však nebyla nikdy.
 
Co na to rodina, přátelé a tvé okolí? Všímali si toho, nebo to přehlíželi?
Matka si toho všimla jen díky sestře, která jí na to upozornila, v té době jsem šla bydlet k otci, už jsem to s matkou dál nevydržela. Táta to dá se říct přehlížel, spíš tomu nerozuměl, nedokázal to pochopit. Ale k psychologovi mě vzal, docházela jsem k němu pravidelně, ale byla jsem diplomat, vždy jsem mu řekla, co chtěl slyšet a zase jsem šla, takže žádný posun, akorát mi předepisoval léky a nic víc. Okolí si toho samozřejmě všímalo a spíš mě odsuzovali, ať se sebou něco dělám, že vypadám hrozně, ale já je nebrala vážně, myslela jsem, že jen závidí a nepřejí mi to.
 
 
Kdy jsi si řekla "dost!" Kdy to přesáhlo meze?
Dost jsem si řekla ve chvíli, kdy jsem měla dělat maturitu a nebyla jsem schopná se soustředit natož učit a měla jsem strach,že ji neudělám. Pak jsem také začala mít postupem času strach i o vlastní zdraví a tak trochu jsem se zklidnila a přestala jsem se tolik srovnávat.
 
Co odborná pomoc? Psycholog apod...?
K psychologovi jsem docházela, i k psychiatrovi, ten mi předepisoval léky, které jsem ani nebrala, jen jsem se s nimi snažila několikrát předávkovat, neboť jsem trpěla stále depresemi.
 
Situace nyní - jak se na to díváš zpětně, jak se cítíš...
Zpětně se na to dívám tak, že jsem byla mladá, blbá a naivní. Sice jsem stále se sebou nespokojená, ale už se sebou dokáži žít, beru se taková jaká jsem. Jsem to já a jiná nebudu. Snažím se už tolik nesrovnávat s ostatními. Cítím se vyrovnanější a klidnější, mám už víc zkušeností a dokážu pochopit, že postava není to nejdůležitější v životě. Jde o to, co z člověka vyzařuje... Jde o charisma. Ze mě v době nemoci nevyzařovalo nic, byla jsem průsvitná jak papír s mrtvolným pohledem, nic, co by lidi přitahovalo.
 
 
Vzkaz pro čtenáře - jak by jsi to zakončila, poradila jim.. Cokoliv.
Co bych ostatním poradila? Aby se přestali chovat jako zboží...Jako stádo ovcí, aby si uvědomili svou originalitu, nehnat se za něčím, protože je to zrovna in a protože to dělá někdo jiný. Každý jsme nějaký, každému se líbí něco jiného a v tom je to kouzlo, proč si hrát na někoho, kým nejsem a na úkor zdraví? Opravdu to za to nestojí, vím o čem píši, tratila jsem takto 8 let svého života a ty mi nikdo už nevrátí. Žijeme jen jednou a čas neskutečně rychle letí.
 
Tímto bych chtěla Janě popřát štěstí do života, zdraví její i její rodiny a sílu být stále svá. Děkuji, Jani, že jsi poskytla své hodně, hodně intimní informace ze své minulosti. 
 
A vy, moji milí. Kašlete na to, co se dnes nosí. Kdyby se to mělo brát podle ér lidstva, já asi žiji v období největší baculaté slávy Marilyn Monroe♥ Nezahrávejte si se svým tělem a se svou osobností jen proto, abyste se líbili ostatním. Nesrovnávejte se, protože výsledek srovnávání s něčím "lepším" nikdy nemůže být pozitivní. Mějte se rádi...
 
Co si o tom myslíte vy? Znáte podobný příběh? Cvičíte? Proč? Co říkáte na fitness éru? Jste pro nebo proti? Napište to! 
 
 
 
 

Vaše názory

.....

Já měl jednou kamarátku, která pracovala v nemocnici na jednom oddělení, kde byli dá se říct děcka, kteří měli problémy s anorexií. Já za ní chodil a čekal až jí skončí směna. Pár krát jsem se objevil i u nich na oddělení, to byla hrúza, kontrolovali po každém jídle všechny kolik toho snědli, zapisovali to a ještě je prohledávali, než odešli od stolu. Jedna mladá dívka, opravdu to vypadalo, že to má snězený, teda skoro vše, to měli myslím, že večeři, ale opak byl pravdou, byl to chléb s máslem a to těsto s máslem jí našli ve vlasech, opravdu se to snažili dát kam koliv. Pamatuji si, že tam byl jeden kluk, vypadal asi 12 let, ve skutečnosti mu bylo asi 19 let, už si to přesně nepamatuji, snažil jsem se s ním komunikovat a být něco jako jeho kamarád, udělal jsem česnekovou pomazánku, klasika ze strouhaného sýru, česneku a tatarky a přinesl jsem chleba, kamarádce jsem dal chléb s pomazánkou a dal jsem si taky, v tom jsem si všiml, že kluk se na mě díval, tak jsem se ho zeptal, jestli chce taky, překvapivé řekl, že ano, dal jsem mu jenom púl krajíce chleba s pomazánkou, on to opravdu se mnou celý snědl pŕede nnou a sám si vyptal ještě jeden, dal jsem další polovici krajíce a zase to snědl. Jde o to, že nevím, jak to kdo léčí, za 9 měsícú nemohli do kluka nic dostat a já dostal celý krajíc za Krátký čas, jenom mě mrzí, že se to provalilo a kamarádka přišla o práci, že jsem tam neměl co dělat. Na jedné straně mají samozŕejmě pravdu, ale na druhé straně je to mohlo i potěšit. Doufám, že ten kluk začal jíst a žije slušný život, opravdu to nebolo moc k podívaní, když vidíte 19 letýho kluka který má 27 kg.

Možná jsem měl i štéstí, že jsem studoval v tý době na VŠ a měli jsme v tom ročníku základy psychol. a vývinovou psychol. Je to vlastně jedno, ale s tím klukem jsem se snažil být jako kamarád a vím, že chvíli poté se dostal domú, jenom jak jsem už zde spomínal, doufám, že je v pořádku a žije slušný život.

Reakcia

Ja som sa s touto chorobou osobne nestretla, ale myslím, že som jej ušla naozaj iba o chlp. Vraj sú dva druhy ľudí počas depresii - tí, čo sa napchávajú a tí, ktorí naopak nejedia absolútne nič. Ja som bola tým druhým prípadom a v časoch, keď som chodila s mojim bývalým priateľom, som mávala depresie práve z nášho katastrofálneho vzťahu. Nemohla som nič prehltnúť ani zjesť, nemohla som spávať a nepociťovala som hlad. Už vôbec som sa nemohla stretávať s kamarátmi lebo ten pocit úzkosti tam vonku ma zabíjal. A tak som sedela medzi štyrmi stenami a pokojne som vypila len zopár pohárov vody za tri dni a nejedla absolútne nič. Schudla som tak deväť kíl a v ten moment som sa sama sebe začala páčiť. Prišiel však nový priateľ, s ktorým som šťastná a z depresii mi pomohol práve on. Odvtedy sa snažím jesť normálne, váhu som nabrala späť a pociťujem len také menšie nedostatky svojej postavy. Anorexia je ako droga, úplne človeka pohltí a ja som rada, že som z jej spárov ušla najmä preto, že neničí život len dotyčnej osobe, ale aj ostatným milujúcim ľuďom vôkol nej.
Charlotte, https://faylotte.blogspot.sk

Re: Reakcia

Jsem nesmírně ráda, že tvůj příběh má šťastné pokračování. Překonala jsi špatné časy, teď tě snad čekají jen ty hezké a zamilované. Já osobně si nedovedu představit, jak se člověk s mentální anorexií cítí. Opravdu, kdo nezažije, asi nepochopí. Hodně štěstí :)

.....

Jsem přirozeně hubená. V dětství jsem prodělala spoustu vyšetření aby zjistili jestli nejsem nemocná. Verdikt? Rychlý metabolismus a také genetika. Snažím se s tím něco dělat, ale i když jím 7x denně tak nevidím změnu. Všichni povzbuzují "oplácané" holky, ale takové jako jsem já nepovzbudí nikdo. Všichni se na nás dívají skrz prsty...

Re: .....

To je tak, když lidé dříve mluví než přemýšlí. Ale věřím, že když někomu sdělíš svůj názor, určitě projeví vstřícnost. Také znám lidi, kteří hodně jí a nepřiberou ani kilo navíc... A spousta z nich to bere jako výhodu. Hodně štěstí :)

Hlavně to zdraví

Moc zajímavý článek, já sama mám kamarádku, se kterou jsem tímhle vším procházela. Teď bude mít 17. narozeniny a snad už tyhle věci dělat nebude, minulé prázdniny proležela v nemocnici a bylo to něco příšerného pro nás všechny. Člověk si nejdřív musí chtít pomoct sám, poznat co je už moc. Já osobně příležitostně cvičím a běhám, hlavně protože mě to baví, ale ještě větším důvodem jsou zdravotní potíže, které chci tak nějak omezit, o čísla na váze mi nejde. :)

Re: Hlavně to zdraví

Byla by moc ráda, kdyby na světě bylo o další anorektičku míň a tvá kamarádka by se znovu dostala do normálu :) Toho si cením, když má někdo jiný důvod pro cvičení, než být in :) Ať se ti daří :)

nesnasimtohlepolejakmamsakrapojmenovatkomentar

K tomu fitness, myslím, že je to jeden z těch lepších trendů a říkám si proč ne? Nicméně vadí mi ty lidi, kteří to fakt dělají jen kvůli proudu a aby to nasrali na všechny sociální sítě. Osobně se taky snažím žít trochu zdravě a cvičit, no je mi jedno, že pořád nemám pevnej zadek a kdo ví co, vyhovuje mi na tom fakt, jak se pak cítím. I když upřímně nechápu, proč se tím zabyvas ve článku o anorexii.

Tenhle příběh je naštěstí jedním z těch, které končí šťastně. Je fajn, že v dnešní době už trochu polevila pro-ana móda, no nemoc zůstává a trápí mnohé holky i kluky. Dle mého názoru by je mimo neměl odsuzovat, naopak se snažit pomoc. (Ostatně s jako jinými psychickými nemocemi.)

PS: velkými oči? :D to mě trochu rozesmalo, to asi vidím poprvé :D

Re: nesnasimtohlepolejakmamsakrapojmenovatkomentar

Článek uvádím fitness érou, protože bohužel, ať chceme, nebo ne, jsou lidé, kteří zajdou k anorexii kvůli tomu, že chtěli být dokonalí, jak ti "dokonalí fitnessáci." Já v tom souvislost vidím, možná mám bujnou fantazii, ale prostě tam podle mě je a chtěla jsem to tak uvést, každopádně chápu, že ji tam někdo nevidí... Možná jsem jediná? :D

O té pomoci ... S Janou jsem se o tom bavila a psala, že to prostě nepomůže. Že člověk si většinou od nikoho pomoci nenechá, že bude pomocí opovrhovat a dělat, že je vše v pořádku. Že si musí zajít na dno a uvědomit si, že je něco špatně. Musí on sám.

A velkými oči opravím!!! :D Díky za názor, vážím si toho :)

Přidat nový příspěvek

KONTAKTY
                                                                                             Chcete se na něco zeptat? Máte návrh na dotazník, článek? Chcete 
 www.facebook.com/Baauuublog                                           něco zlepšit? Máte zájem o spolupráci? Kontaktujte mě!